Közlemény - Roma Büszkeség Napja

2017.10.06

A Magyar Szolidaritás Mozgalom támogatja az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Roma Büszkeség Napja elnevezésű demonstrációt

Október 7-én az Idetartozunk Egyesület kezdeményezésére számos roma és nem roma civil szervezet demonstrációt tart a magyarországi cigányok polgárjogi emancipációjáért.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom elkötelezett támogatója minden olyan társadalmi rétegnek, csoportnak, akiket a jelenlegi rendszer részéről elnyomnak, megtévesztenek, megaláznak vagy nehéz helyzetbe hoznak. Így természetesen a cigány honfitársaink aggasztóan nehéz sorsa felett sem hunyhatunk szemet. Sok évszázados beidegződésekkel kell szembenéznünk, de valljuk, tovább már nem lehet a problémákat a szőnyeg alá söpörni. Problémáinkat közösen kell megoldanunk! Büszkék vagyunk rá, hogy az 5. Roma Büszkeség Napjának a támogatói lehetünk, hiszen a Szolidaritás Mozgalom is vallja a szervezők fő üzenetét, mely így hangzik:

„Az alapvető emberi jogok az a fundamentum, amelyre építkezünk, amelyről szilárdan hisszük, hogy minden embert, függetlenül bármilyen csoporthovatartozásától megillet. A Jubileumi rendezvényt ennek a gondolatnak és értéknek szenteljük, kiállva a magunk és mindenki más emberi jogaiért, és emberi méltóságáért, amely az élet elengedhetetlen alapfeltétele. Hisszük, hogy vállvetve, közösen kell fellépnünk a romák emberi jogai és méltósága, emancipációja érdekében, de minden más etnikai, vallási türelmetlenséggel szemben is, hogy olyan társadalmat kell építenünk, ahol senkit nem lehet megbélyegezni, kitaszítani, ahol nem a csoporthovatartozás, hanem az egyén az egyetlen mérce.”

Budapest, 2017. október 6.