Sajtóközlemény - Szolidaritás a mentősökkel

2017.05.30

A Magyar Szolidaritás Mozgalom támogatja a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége és a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének Mentő Tagszervezete által szervezett demonstrációt

Május 31-én a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) és a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete (RKDSZ) tiltakozó demonstrációt tart a mentődolgozók kilátástalan bérhelyzete miatt.

Az egészségügyben dolgozók bérszínvonala jó ideje tarthatatlan. A sürgősségi ellátásban dolgozókra és a mentősökre ez különösen igaz, akik valóban egészségkárosító, embert próbáló munkát végeznek nagyon nehéz körülmények között. Az elvándorlás, vagy a szakma tömeges elhagyása jól tükrözi ezt tarthatatlan állapotot. Az, hogy a 2018 januárjától folyósított tényleges béremelés jóval elmarad a munkáltató által korábban ígérttől, egyenesen felháborító.

Mindannyiunk érdeke, hogy a mentődolgozók úgy végezhessék a munkájukat, hogy ne kelljen mellékállásokat vállalniuk, ne minden erejüket igénybe véve, végső energiájukat mozgósítva vegyék fel a szolgálatot. Mindannyiunk közös érdeke, hogy kipihenten láthassák el a betegeket, sérülteket, és emberhez méltó körülmények között élhessenek.

A kormány tisztában van az ágazat gondjaival, mégsem történtek tényleges megoldást jelentő intézkedések, ezért a szakmai szervezetek demonstrációt tartanak. A Szolidaritás Mozgalom támogatja a törekvéseiket.

Budapest, 2017. május 30.